8 tojásos
Hosszú szélesmetélt
Összetevők:
- tyúktojás
- búzaliszt
- ivóvíz
Szélesmetélt kacsával
Hozzávalók 4 adaghoz:
- ½ konyhakész kacsa
- 400 g kínai kel
- 3 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (kb. 3 cm)
- 1 szárított piros csili
- 3 ek. olaj
- só
- bors
- 6 ek. sherry
- 1 narancs
- 8 ek. szójaszósz
- 200 ml tyúkalaplé
- 300 g szélesmetélt
- 2-3 tk. citromlé
Elkészítési idő: 60 perc
- A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük és adagokra vágjuk. A kínai kelt megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk és durvára vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A csilit összemorzsoljuk.
- Felhevítünk 2 evőkanál olajat, és a kacsadarabokat minden oldalról alaposan megpirítjuk. Kivesszük az edényből, meghintjük sóval és borssal, aztán félretesszük. A zsiradékot kiöntjük a serpenyőből, beletesszük a maradék olajat, és felmelegítjük. Beletesszük az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és folyamatos kevergetés mellett kb. 2-3 percig pirítjuk.
- Beleöntjük a sherryt, beletesszük a kacsadarabokat, és addig pároljuk, amíg a sherry elpárolog. Időnként megkeverjük.
- A narancsot kifacsarjuk, a levét összekeverjük a szójaszósszal és az alaplével. A kacsadarabokra öntjük, amelyeket lefedve, közepes hőfokon még kb. 30 percig párolunk. A párolási idő vége előtt kb. 5 perccel beletesszük a kínai kelt is, és együtt pároljuk.
- A tésztát bő sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsepegtetjük.
- A mártást a citromlével ízesítjük. A kacsás keveréket összeforgatjuk a tésztával, és azonnal tálaljuk.
Szélesmetélt cukkinival
Hozzávalók:
- 4 közepes cukkini (kb 650 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 piros csilipaprika
- 250 g széles metélt
- só
- bors
- 6 ek. olívaolaj
- 3 ek. apróra vágott friss bazsalikom
- 1 citrom leve
- 5 ek. tejszín
- 4 ek. reszelt ementáli sajt
- bazsalikom a díszítéshez
Elkészítési idő: 20 perc
- A cukkinit tisztítsuk és mossuk meg, és vágjuk hasábokra. A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A csilipaprikát tisztiítsuk meg, magozzuk ki és vágjuk karikákra. A széles metéltet főzzük ki bő sós vízben.
- Közben hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, és futtassuk meg benne a fokhagymát. Adjuk hozzá a cukkinihasábokat, és állandó kevergetés mellett pirítsuk kb. 7 percig. Adjunk hozzá a bazsalikomot, a csilipaprikát, a citromlevelet, a tejszínt és a sajtot. Sózzuk-borsozzuk.
- Szűrjük le a tésztát, csepegtessük le, majd halmozzuk a tányérokra. A cukkinimártást kanalazzuk a tetejére, és a bazsalikommal díszítve tálaljuk.