nuti_extra_szelesmetelt_8tojas-02
8 tojásos

Extra szélesmetélt

Összetevők:
  •   tyúktojás
  •   búzaliszt
  •   ivóvíz

250 g/csomag

Recept-
ajánló

Szélesmetélt kacsával

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • ½ konyhakész kacsa
  • 400 g kínai kel
  • 3 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab gyömbér (kb. 3 cm)
  • 1 szárított piros csili
  • 3 ek. olaj
  • bors
  • 6 ek. sherry
  • 1 narancs
  • 8 ek. szójaszósz
  • 200 ml tyúkalaplé
  • 300 g szélesmetélt
  • 2-3 tk. citromlé

Elkészítési idő: 60 perc

  1. A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük és adagokra vágjuk. A kínai kelt megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk és durvára vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A csilit összemorzsoljuk.
  2. Felhevítünk 2 evőkanál olajat, és a kacsadarabokat minden oldalról alaposan megpirítjuk. Kivesszük az edényből, meghintjük sóval és borssal, aztán félretesszük. A zsiradékot kiöntjük a serpenyőből, beletesszük a maradék olajat, és felmelegítjük. Beletesszük az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és folyamatos kevergetés mellett kb. 2-3 percig pirítjuk.
  3. Beleöntjük a sherryt, beletesszük a kacsadarabokat, és addig pároljuk, amíg a sherry elpárolog. Időnként megkeverjük.
  4. A narancsot kifacsarjuk, a levét összekeverjük a szójaszósszal és az alaplével. A kacsadarabokra öntjük, amelyeket lefedve, közepes hőfokon még kb. 30 percig párolunk. A párolási idő vége előtt kb. 5 perccel beletesszük a kínai kelt is, és együtt pároljuk.
  5. A tésztát bő sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsepegtetjük.
  6. A mártást a citromlével ízesítjük. A kacsás keveréket összeforgatjuk a tésztával, és azonnal tálaljuk.
Recept-
ajánló

Szélesmetélt cukkinival

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini (kb 650 g)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 piros csilipaprika
  • 250 g széles metélt
  • bors
  • 6 ek. olívaolaj
  • 3 ek. apróra vágott friss bazsalikom
  • 1 citrom leve
  • 5 ek. tejszín
  • 4 ek. reszelt ementáli sajt
  • bazsalikom a díszítéshez

Elkészítési idő: 20 perc

 

  1. A cukkinit tisztítsuk és mossuk meg, és vágjuk hasábokra. A fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A csilipaprikát tisztiítsuk meg, magozzuk ki és vágjuk karikákra. A széles metéltet főzzük ki bő sós vízben.
  2. Közben hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, és futtassuk meg benne a fokhagymát. Adjuk hozzá a cukkinihasábokat, és állandó kevergetés mellett pirítsuk kb. 7 percig. Adjunk hozzá a bazsalikomot, a csilipaprikát, a citromlevelet, a tejszínt és a sajtot. Sózzuk-borsozzuk.
  3. Szűrjük le a tésztát, csepegtessük le, majd halmozzuk a tányérokra. A cukkinimártást kanalazzuk a tetejére, és a bazsalikommal díszítve tálaljuk.