Szélesmetélt kacsával
2014-09-02
Hozzávalók 4 adaghoz:
- ½ konyhakész kacsa
- 400 g kínai kel
- 3 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér (kb. 3 cm)
- 1 szárított piros csili
- 3 ek. olaj
- só
- bors
- 6 ek. sherry
- 1 narancs
- 8 ek. szójaszósz
- 200 ml tyúkalaplé
- 300 g szélesmetélt
- 2-3 tk. citromlé
Elkészítési idő: 60 perc
- A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük és adagokra vágjuk. A kínai kelt megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, leöblítjük, megszárítjuk és nagyon vékony karikákra vágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk és durvára vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A csilit összemorzsoljuk.
- Felhevítünk 2 evőkanál olajat, és a kacsadarabokat minden oldalról alaposan megpirítjuk. Kivesszük az edényből, meghintjük sóval és borssal, aztán félretesszük. A zsiradékot kiöntjük a serpenyőből, beletesszük a maradék olajat, és felmelegítjük. Beletesszük az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és folyamatos kevergetés mellett kb. 2-3 percig pirítjuk.
- Beleöntjük a sherryt, beletesszük a kacsadarabokat, és addig pároljuk, amíg a sherry elpárolog. Időnként megkeverjük.
- A narancsot kifacsarjuk, a levét összekeverjük a szójaszósszal és az alaplével. A kacsadarabokra öntjük, amelyeket lefedve, közepes hőfokon még kb. 30 percig párolunk. A párolási idő vége előtt kb. 5 perccel beletesszük a kínai kelt is, és együtt pároljuk.
- A tésztát bő sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsepegtetjük.
- A mártást a citromlével ízesítjük. A kacsás keveréket összeforgatjuk a tésztával, és azonnal tálaljuk.