Újházy tyúkhúsleves
2014-08-08

Újházy tyúkhúsleves

 

Hozzávalók:

  • 1 tyúk
  • 1 csomó leveszöldség
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 1 paradicsom
  • 10 dkg kelvirág
  • bors
  • 15 dkg zöldborsó
  • csipetnyi sáfrány
  • 15 dkg cérnametélt
  1. A tyúkot megtisztítjuk, kibelezzük, megmossuk és négyfelé vágjuk. Hideg, sós vízben feltesszük főni.
  2. A zöldségeket vékony metéltre vágjuk, és a kelvirággal, a paradicsommal, a gombával és a zöldborsóval a félig kész levesbe tesszük. Hozzáadjuk a sáfrányt és a szemes borsot.
  3. Lassan főzzük, míg a tyúk megpuhul. Ekkor levesszük a tűzhelyről, kicsit állni hagyjuk, majd kivesszük a húsdarabokat, a levét pedig finom szűrőn átszűrjük.
  4. A cérnametéltet sós vízben megfőzzük, leöblítjük, és tálalásig félretesszük.
  5. A húsokból a nagyobb csontokat eltávolítjuk, tányérra rakjuk, rátesszük a cérnametéltet, a zöldségeket és a gombát, a kelvirágot és a zöldborsót.  Rámérjük a forró levest, és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.